Hoppa till innehåll
ETC Hyreshus

En tråkig solnyhet

Mälarenergis beslut att inte koppla in export av solel från våra byggbodar under bygget av ETC:s hyreshus i Västerås betyder minst 8 ton onödiga utsläpp, skriver Johan Ehrenberg.

Nu bygger vi, som många vet, hyreshus i Västerås och har därför våra byggbodar på plats för att ta hand om arbetet. (Först ska en massa vatten pumpas bort, sen gjuter vi).

Vi strävar ju efter att inte bara bygga klimatpositiva hus, vi vill cokså göra själva byggandet så rent som möjligt.

Vi väljer material som är så rena vi kan men vi väljer också energi som är så ren som möjligt.

Därför är vår ambition att driva byggprocessens el med solceller på byggbodarna. Ett ganska självklart val av ett soligt bolag som ETC.

Tyvärr får vi inte det. Mälarenergi som är nätägare i Västerås har beslutat att inte koppla in export av solel i byggelen. Om vi skulle ha solceller skulle vi därför få en faktura på den elen som om vi köpte den, det vill säga våra crowdfundare får betala för att vi gör el till andra.

Det är ju orimligt.

Det som saknas är inte ledningar utan att Mälarenergi valt att ha mätare som bara kan mäta köpt el, inte exporterad.

Det här är en mycket tråkig inställning, ren el kan inte produceras för att man har fel mätare.

Tyvärr är det helt enligt lagen för en nätleverantör att göra såhär. (När husen väl är byggda och har vanlig elanslutning är lagen tvärtom – man måste ha en mätare som klarar att både räkna importerad och exporterad el).

Vi tycker det vore roligt om alla nätleverantörer gör allt för att ta emot mer solel – inte bromsar den utvecklingen.

Vad betyder det här klimatmässigt?

Mälarenergis el är inte ren. Den kommer till stor del från fjärrvärmeverken sxom bränner sopor och därmed plast vilket är detsamma som att bränna olja direkt.

Vårt bygge blir helt enkelt mindre rent.

Exakt hur mycket utsläpp det handlar om kan vi inte säga förrän vi vet hur mycket el som går åt. Och hur mycket sopor Mälarenergi bränner.

Men en gissning är att vi får minst ett utsläpp på 200 gram koldixoidekvivalenter per kWh och att vi kommer använda runt 40 000 kWh för att bygga husen.

Det betyder minst 8 ton onödiga utsläpp.

För att investera bort det kommer vi nu sätta upp 11 500 W nya solceller i vår solpark.

Men det vore givetvis roligare om vi kunde göra det på plats och inte långt från Västerås.

Det beklagar vi.

  • Prova bo i ett Torp
    Äntligen öppnar vi upp visningshuset i Solparken för övernattningar! Boka en natt eller hel helg och känn hur ett soldrivet liv i ett riktigt ETC Torp ter sig. Vi drar igång med uthyrning i samband med den Stora Solfesten som går […]
  • En kväll med ETC Torp. On eller off grid?
    Utbyggnaden av klimatsmart solel går i en rasande fart, samtidigt som försök görs att bromsa utvecklingen.Hur ska du som vill ha ett klimatsmart boende drivet av solen tänka? Jim Berg, affärsområdeschef ETC Torp, berättar om spännande projekt de har på gång.Begränsat […]
  • Vackra snickerier
    Nu slutför vi även Växthuset på dom första kundprojekten. Finfint trähantverk från Kroksjön. Utsidan är faluröd i harmoni med fasaden medan insidan lämnas obehandlad för att åldras ihop med växtligheten och livet i den gröna rummet. Och ja, visst blir det […]
  • Vacker, ätbar och regenerativ trädgård till ditt Torp!
    Ett vanligt misstag är att börja tänka på sin trädgård när husbygget är klart. Med en trädgårdsplanering som naturlig del av byggprocessen kan du nyttja byggtiden och maskinerna som finns på plats till att även förbereda grunden till sin trädgård. Det […]
  • Från hopp till handling
    Så ska alla runt ETC blir klimatneutrala. Läs artikeln på etc.se eller ladda ner texten som PDF här.
  • Nominerad till Årets byggnad!
    Vårt första kundprojekt är nominerat till Solenergipriset i kategorin Årets byggnad. Roligt tycker vi och säger samtidigt stort grattis till våra kunder Ylva & Jakob! Motivering ETC:s typhus Torp blev innan årsskiftet färdigställt åt den första privata kunden, totalt ca 28 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *