Hoppa till innehåll

Vanliga frågor

Börja med att betala anmälningsavgiften för en köplats. Du blir då kontaktad för att sätta igång processen och får alla nödvändiga dokument och en kontaktperson.

ETC Torp är en del av en gemensam solcellspark.

Vi har skapat ETC Torp som ett klimatsmart boende i ett större hus som passar över hela landet.

Huset är välbyggt med en rejält klimatskal och använder väldigt lite energi för boendet.

Samtidigt fyller vi hela taket, på båda sidor, med svarta solceller som kommer producera mycket mer el än vad huset i sig behöver.

Hur hänger det ihop?

Jo, ETC Torp är samtidigt del i en nationell solcellspark. Vi skapar el till varandra gemensamt och vi rundar därmed de hinder för klimatsmart solel som myndigheter och monopolen (som elnätsbolagen är) skapar för de boende.

ETC Torps tak är alltså en del i en solcellspark.

Det betyder att ETC Elproduktion, vårt solbolag, äger solcellerna som sitter på ditt tak.

Men inte bara det.

ETC Elproduktion tar också hand om allt runt elen och därmed energin i huset. För hela huset är elektrifierat. Det vill säga vi har varken fjärrvärme eller annan uppvärmning i huset. Allt drivs av el.

Alla som anmäler intresse och inleder byggprocess får teknisk specifikation och avtalsförslag.

Alla trästommar, både massivträ, isotimber och i vårt fall Steicos byggsystem av balkar innehåller trälim. Väldigt små mängder dock och utan plast. Och nej, det finns ingen plast i bygget sedan utom sånt som är lagstadgat såsom plast på elkablarna och plaströr i avloppet.

Här finns den informationen.

Vi har ju inte köpt virket än och det finns flera olika alternativ. Ett av de roligaste är plockved, dvs de som försöker göra bräder av sånt som fallit självt. (Det finns ett svenskt företag som jobbar med det). Men det vi kommer välja är en leverantör som klarar de mängder vi behöver med samma kvalité hela tiden. VI har valt tyska och slovenska leverantörer av massivträ respektive stommarna här eftersom dessa länder har lite bättre skogsbruk än Sverige. Men det kan ju ändras om svensk politik ändras.

Det är rena träfönster, målade på utsida och insida dock. Även här finns flera bra leverantörer, vi kommer förhandla med en bra aktör när vi går på nästa produktion.

Nej. Däremot pågår försök med utanpåliggande solcellspersienner. Utvecklingen på det här området går otroligt snabbt och vår ambition är att tidigt anamma nya lösningar. Mer information kommer.

FTX system, ingår i priset.

Träull. Klimatsnällt och isolerar flera gånger bättre än syntetisk isolering.

Luftvärmepump. Uppdatering om tillverkare och modell kommer inom kort.