Hoppa till innehåll

ETC bygger klimatsmarta boenden

Vackra trähus med plats för ett blandat boende. Det är vår vision av ETC Hyreshus och ETC Torp.

Det här är klimatsmarta trähus rakt igenom. Inga kompromisser. Bostäderna är hälsosamma och har hög komfort med frisk luft och jämn temperatur både sommar och vinter. Vi gör vår egen energi från hustaken och balkonger, den mesta uppvärmningen kommer från oss själva: husen är kraftigt isolerade i träfiber och har värmeväxling av den tysta ventilationsluften.

ETC Hyreshus

Läs mer om ETC Hyreshus

I ETC Hyreshus knyter vi ihop flera hus till ett gemensamt solcellsnät och vi sparar energi genom att husen har mycket låga förluster och återvinner varmvatten. Vi duschar med 90 procent lägre vattenförbrukning än slösande hus. Varmt vatten får vi från solen, ljus i gemensamma utrymmen från sol via fiber (ingen el), vi har plats för en damm med regnvatten och kanske någon vill se fiskar röra sig där.

Tvättstugan och stort cykelrum är gemensamma utrymmen men själva gården tror vi kan bli träffpunkten nummer ett. Vi som bor vill utveckla boendet. Hyran är normal trots den höga standarden. Vi har en intern byteskö för den som vill bo större och den som vill minska ner. Vår portvakt bor med oss. Och vi ordnar gemensamt marknader och fika för grannar där vi säljer våra tomater.

Läs mer om ETC Hyreshus här

ETC Torp

Kan man bygga stort så kan man också bygga egna hem.

Läs mer om ETC Torp

Vi har tagit fram ett färdigt hus för dig som själv vill äga ett klimatsmart boende. Vi kallar det ETC Torp och det innehåller flera unika lösningar.

Vi jobbar med foamglasgrund utan cement och andra belastande material. Husen byggs i trä. Men inte i massivträ utan i lätta masonitbalkar, ett system som minskar kraftigt på användandet av material samtidigt som det skapar ännu bättre isolering med träfiber som bas.

Huset har extremt låg energianvändning genom vår isolering, vattenåtervinning och solteknik.

Ett tillagt växthus ger fantastiska möjligheter att odla. (Kanske med vår näringslösning eller egenproducerad ETC Bokashi?)

Läs mer om ETC Torp här

Hjälp oss att göra det möjligt

Är det här möjligt? Det finns inga givna svar men det är klart att vi ska sträva efter mer än ett klimatsmart hus.

Vi vill skapa exempel på klimatsmarta liv mitt i staden.

ETC bygger hyreshus i Västerås, Växjö och Malmö. För att komma igång på fler platser har vi startat en crowdfundingkampanj där du kan spara pengar direkt i vårt klimatsmarta hyreshus med B-aktier som säkerhet. B-aktierna återköps till fast pris när du vill ta ut eller ändra ditt sparande. Avkastningen är satt till 2 procent.

Att spara i byggandet av klimatsmarta bostäder är att vara del i lösningen.

Här kan du börja ditt sparande